'Fumaritul' in varianta bancara. Cat te costa daca primesti bani in cont

Data publicarii: 18-03-2013 | Finante-Banci

Simplu fapt de a primi bani in contul deschis la banca odata sau de mai multe ori pe luna (pensie, salariu, etc) iti poate scoate din buzunar pana la 14 lei. Nu e vorba de comisionul de retragere de numerar ci de taxa impusa pentru intrarea banilor in contul curent. Vedeti mai jos care sunt cele mai scumpe banci.

Mama s-a gandit in urma cu ceva vreme ca face o afacere daca primeste pensia pe card. "Nu mai stau sa pandesc postasul si uite si oferta asta de la Raiffeisen pentru pensionari-0 lei comision de emitere, 0 lei comision de administrare cont curent, doar 5 lei administrarea cardului de debit”. Un adevarat chilipir deci, chiar am felicitat-o"cat ti se opreste la retragerile de numerar (0,2% din suma retrasa) dadeai inainte ca bacsis postasului”. La ceva vreme a aflat insa ca banca taxeaza cu 4 lei incasarile in cont si a mai primit si o scrisorica acasa din care afla ca se instituie comision de administrare a contului curent de 2,5 lei/lunar. Una peste alta, "chilipirul” cu cardul ii scoate din buzunar cam 10 lei lunar pentru privilegiul de a nu mai astepta pensia acasa, daca adaugam si comisionul de retragere de numerar de la bancomat (0,2%-cam 2 lei la pensia de care vorbim).

Pensionarii reprezinta insa un caz fericit (si bugetarii), mai dureros e cand primesti bani in cont virati de angajator de doua ori pe luna. Am presupus ca vorbim de un transfer intrabancar (intre banci diferite) ce trece de 1.000 lei (salariul mediu de pilda o face) si am trecut in revista lacomia bancilor la acest capitol.

Cele mai scumpe sunt BRD, Leumi, ATE Bank ce iti retin 7 lei din cont la fiecare virament. 6 lei pierzi la Garanti si 5 lei la Carpatica. Alpha, Raiffeisen Bank retin 4 lei, Italo-Romena-3 lei iar Piraeus Bank-2 lei. Volksbank percepe 1,7 lei iar CEC va ia un singur leu. Va dati seama ca in cazul in care primiti in cont banii de salariu de doua ori pe luna, suma finala se inmulteste cu 2 si ajunge de pilda pana la 14 lei la BRD ( ca dezamagirea sa fie mai mare, banca percepe inca 0,8 euro lunar comision de administrare a contului curent). Exista insa si banci care nu taxeaza (inca?) incasarile clientilor (Bancpost, Millennium, OTP, Intesa, Banca Feroviara). Sa mai spunem ca taxa pe incasari poate urca pana la 22 lei la sume mai mari (Volksbank-la sume virate de peste 50.000 lei).

Nu vrei si internet-banking?

Conso.ro face un top al costurilor aferente conturilor curente, in care include insa pe langa comisionul de administrare si pe cel aferent internet-banking-ului. Cu cele doua adunate, costurile variaza intre 12 lei (Banca Feroviara, Transilvania) si 246 lei (Raiffeisen Bank). Clasamentul nu nonitorizeaza insa comisioanele de retragere si taxele percepute pe incasari iar departajarea vine, in lipsa lor, din internet banking. Raiffeisen percepe astfel un comision de administrare de 4 euro lunar iar la Transilvania internet bankingul costa doar 1 leu/luna. Dar, nu poti sti niciodata daca un produs bancar ieftin nu se va transforma pe nesimtite intr-unul scump.

Cu cat ti se taxeaza incasarile in cont:

  • 7 lei (BRD, Leumi, ATE Bank)
  • 6 lei (Granti Bank)
  • 5 lei (Carpatica)
  • 4 lei (Alpha Bank, Raiffeisen Bank)
  • 3 lei (Banca Italo-Romena)
  • 2 lei (Piraeus Bank)
  • 1,7 lei (Volksbank)
  • 1 leu (CEC)